Pijnacker-Nootdorp blijft de jeugdhulp betalen

Op 1 januari 2022 is het woonplaatsbeginsel (Wet wijziging woonplaatsbeginsel Jeugdwet) veranderd. Er komen dan andere spelregels om te bepalen welke gemeente verantwoordelijk wordt voor de jeugdhulp.

Gemeenten zijn sinds 2015 (financieel) verantwoordelijk voor de jeugdhulp. Het woonplaatsbeginsel in de Jeugdwet bepaalt welke gemeente verantwoordelijk is voor de jeugdhulp. Deze gemeente betaalt ook de jeugdhulp. De jeugdhulp die je (pleeg)kind nu ontvangt, verandert niet. Ook houdt je (pleeg)kind dezelfde hulpverlener.

Voor de meeste jeugdigen blijft de gemeente Pijnacker-Noordorp de jeugdhulp betalen. Voor een klein aantal jongeren wordt per 1 januari 2022 een andere gemeente (financieel) verantwoordelijk. Voor de duidelijkheid: voor deze groep veranderd er qua hulp en hulpverleners dus niets.

In de huidige situatie wordt voor de vaststelling van het woonplaatsbeginsel gekeken naar de woonplaats van de gezagsdrager van de jeugdige. In de nieuwe situatie wordt gekeken naar de inschrijving van de jeugdige in de Basisregistratie Personen (BRP) direct voorafgaand aan de zorgaanvraag.

Vanaf 1 januari 2022 gelden de volgende ‘spelregels’:
* Jeugdhulp zonder verblijf: de gemeente waar de jeugdige volgens de BRP staat ingeschreven is verantwoordelijk voor alle jeugdhulp.
* Jeugdhulp met verblijf: de gemeente waar de jeugdige volgens de BRP stond ingeschreven voorafgaand aan de verhuizing naar de verblijfsplek is en blijft verantwoordelijk voor alle hulp.

Meer informatie over jeugdzorg lees je onder: https://www.pijnacker-nootdorp.nl/direct-regelen/zorg-en-welzijn/jeugdzorg/32450