Eerlijk Alternatief pleit voor inzet luchtreinigers in scholen

Nita Graafland van Eerlijk Alternatief pleitte tijdens de raadsvergadering van donderdag 23 december voor de inzet van luchtreinigers in scholen. Volgens het raadslid is de effectiviteit hiervan wetenschappelijk ook bewezen. “Als kinderen en medewerkers niet ziek worden van een virus dan worden ze wel ziek van openstaande ramen, vanwege de ventilatie”, zei Graafland.

Pilot in Staphorst
Ze overweegt hier ook een motie hierover in te dienen, samen met Gemeentebelangen en Partij voor de Dieren. “In Staphorst loopt hier al een pilot over”, voegt het raadslid toe. Ook op de Mariaschool in Pijnacker wordt hier al mee geëxperimenteerd. “Als ouder en als raadslid ben ik er enorm blij mee dat dit in onze gemeente mogelijk is”, aldus Graafland. Het probleem is op dit moment het prijskaartje dat aan deze luchtreinigers hangt, vervolgt het raadslid. Eerlijk Alternatief zal die motie niet indienen als de wethouder toezegt onderzoek te doen naar deze alternatieve manier naar het verbeteren van de luchtkwaliteit in schoolgebouwen.

Gedeelde zorg
Verantwoordelijk Wethouder Hennevanger zei deze zorgen te delen en dat het indienen van een motie niet nodig zal zijn. Hij kon toezeggen dit onderzoek serieus te nemen, al plaatste hij wel vraagtekens bij de relatie tussen de luchtreinigers en het terugdringen van het aantal besmettingen.

Half miljoen
Edo Haitsma van VVD stelt dat wanneer je dit onderzoek opneemt, dan ook de uitkomsten van andere onderzoeken te delen. “Als het het inderdaad het beoogde effect zou hebben praat je toch over investeringen van zeker een half miljoen”, aldus het VVD-raadslid.